Forbedret kardiovaskulær kondition

Forbedret kondition ved infrarød saunabadning?

Sauna god for hjertet

Sauna er forbedring af hjerte-kar-tilstand. Medicinsk forskning bekræfter, at den indsats, det tager for kroppen at køle af, svarer til den indsats, der byrder hjertet og karene under normal træning. Et velegnet alternativ til mennesker med begrænset mobilitet, som ikke kan udøve fysisk aktivitet, men alligevel ønsker at bevare god kondition. Personer med badstue med højt blodtryk uden risiko ved en temperatur mellem 40-50 C. blodtryk (ref Infrarød behandling af Dr. Yamajaki.) Lavt blodtryk: infrarødbastu kan også træne kroppen til at hæve blodtrykket. Med andre ord er en sauna en reel sundhedsfremme.

Livskvaliteten stiger, når blodtrykket falder

Hvad er blodtryk?

Hjertet pumpes rundt i blodet i kroppen. Det pumpes fra hjertet til arterierne, og gennem det når det alle muskler og organer. Når det er passeret gennem alle væv, løber det tilbage til hjertet gennem venerne. Derfra pumpes det ind i lungerne, afgiver kuldioxid og optager nyt ilt. Det iltede blod pumpes nu tilbage i hjertet, klar til at blive pumpet tilbage i kroppen. Blodtryk afhænger af, hvor meget kraft hjertet arbejder med. Blodtrykket er for højt, når blodet pumpes ind i arterierne ved højere tryk end normalt.

Hvordan måles blodtrykket?

Sænker højt blodtryk

Blodtryk = trykket i arterierne. Arterierne eller arterierne fører blodet fra hjertet ind i kroppen. Blodtryk er betegnelsen for trykket i disse blodkar.

Systolisk tryk : Ved hver hjerteslag udtrækker den venstre ventrikel ca. en deciliter blod ind i arterierne. Trykket stiger derefter til en maksimal værdi kaldet det systoliske blodtryk.

Diastolisk tryk : Mellem slagene slapper hjertemuskelen af, og dens kamre fyldes igen med blod. Derefter falder trykket i arterierne til en laveste værdi kaldet det diastoliske blodtryk.

Blodtryk måles normalt i millimeter kviksølv, mm Hg. Blodtryk er indikeret ved begge værdier systolisk / diastolisk eksempel 130/80.Hypertension Hypertension.

Øger livskvaliteten

Cirka 1,8 millioner mennesker i Sverige har højt blodtryk. Højt blodtryk er en risikofaktor og bør behandles. Der er store muligheder for at bringe blodtrykket ned på et normalt niveau. Det er vigtigt at indse, hvor vigtigt det er for helbredet at komme ned på normalt blodtryk. Ved hjælp af frem for alt livsstilsændringer og også medicin er det næsten altid muligt at bringe blodtrykket ned på et normalt niveau og reducere risikoen for alvorlig hjerte-kar-sygdom.

Statlig forberedelse til medicinsk evaluering SBU udsendte en rapport i slutningen af 2004 med en rapport om, at over en fjerdedel af den svenske befolkning i alderen 20 år har højt blodtryk, hypertension. Tilstanden er lige så almindelig hos mænd og kvinder. 60 procent af svenskerne med højt blodtryk har en mild stigning i blodtrykket, tredive procent en moderat stigning og ti procent en kraftig stigning i blodtrykket. SBU-rapporten oplyser, at forskning viser, at selv mild og moderat stigning i blodtrykket klart kan øge risikoen for at lide af hjerte-kar-sygdomme.

 • Mild blodtryksstigning: 140-159 / 90-99 mm Hg.

 • Moderat blodtrykstigning: 160-179 / 100-109 mm Hg.

 • Stærk stigning i blodtrykket: 80/110 mm Hg eller derover.Hvad kan du gøre?

Kardiovaskulær-forøgende

Hvis en person er røgfri, normal vægt og ellers også har en gunstig risikofaktorprofil, er det muligvis ikke nødvendigt med en mild stigning i blodtrykket. Hvis du dog har en højere risiko for sygdom, er det vigtigt at afhjælpe så mange risikofaktorer som muligt. Det første trin er at teste, hvor langt du kan gå gennem livsstilsændringer for at blive fulgt op med blodtryksmedicin i det andet trin.

Den mest effektive måde, en ryger kan gøre for at slippe af med hjerte-kar-sygdomme, er normalt at holde op med at ryge. Nedsat alkoholindtagelse og saltindtag har også en positiv effekt på blodtrykket. At starte træning regelmæssigt kan være en fremragende behandling. Moderat, regelmæssig fysisk aktivitet - helst, så du bliver sved og i mindst en halv time tre gange om ugen det samme gælder for en infrarød sauna-brug på 30 til 40 minutter omkring 3 gange om ugen. Virkningen kan være en reduktion af trykket med ca. 50 mm Hg. Derudover påvirkes også andre risikofaktorer, såsom overvægtigt blod fedt og blodsukker i positiv retning.

At tabe sig, hvis du er overvægtig, kan hjælpe med at sænke dit blodtryk. Stress er også en vigtig faktor at overveje for at afbalancere blodtrykket. Infrarød sauna giver dig en effektiv vægtkontrol og en mulighed for en dyb afslapning i musklerne, hvilket skaber en stressende følelse og tilstand, hvor du går ned i sving.

For mange er en livsstilsændring som behandling nok, men for andre kræves der også en medicin for at korrigere presset. Det er derefter vigtigt at huske, at det på trods af medicinering er meget vigtigt at opretholde sunde levevaner.

Hvordan ser min risikoprofil ud?

Risikofaktorer :

 • rygning
 • Højt blod fedt
 • overvægtige
 • abdominal fedme
 • Stressfuldt liv
 • Arvelighed for hjerte-kar-sygdom
 • Overforbrug af alkohol
 • Høj alder
 • Mandlig køn

Du skal altid tage for højt blodtryk alvorligt. Dette betyder, at man først og fremmest skal evaluere personens samlede risiko for hjerte-kar-sygdom. Jo flere risikofaktorer der akkumuleres hos en person, jo mere stiger den kardiovaskulære risiko. Bare det at have en mild stigning i blodtrykket og ingen andre risikofaktorer betyder lav risiko for hjerte-kar-sygdom. Med en eller to andre risikofaktorer bliver risikoen straks højere. Og med endnu flere andre risikofaktorer kan selv dem med kun en lille stigning i blodtrykket have en høj eller meget høj risiko for hjerte-kar-sygdom.

Hvilke hjerte-kar-sygdomme kan du lide?

Højt blodtryk gør det sværere for hjertet at pumpe og indebærer øget stress for blodkarene, hjertet og andre organer i kroppen. På længere sigt bidrager et højt blodtryk til åreforkalkning, åreforkalkning ved at gøre karvæggene hårdere og mindre elastiske.

På grund af dets skadelige virkninger på hjerte og blodkar øger højt blodtryk risikoen for slagtilfælde, men også for angina, hjerteanfald, hjertesvigt og for karproblemer i andre kropsdele, såsom dårlig blodcirkulation i benene. Højt blodtryk kan også forårsage nyreskade. Derudover øges risikoen for at udvikle demens.

Normalt tryk øger trivsel

Hypertension mærkes normalt ikke, men symptomer på hypertension kan forekomme som:

 • Hovedpine, træthed eller forvirring
 • Følelse tabt i hænder og fødder
 • Næseblod, hoste op af blod
 • Alvorlige åndedrætsbesvær


En interessant nyhed i SBU-rapporten er, at der var klare beviser for, at blodtryksbehandling forbedrer livskvaliteten. Rapporten viser, at du sandsynligvis ikke har det godt, når blodtrykket er for højt. I studier med placebo-test har det vist sig, at livskvaliteten stiger, når blodtrykket falder