Elektromagnetiske felter (EMF) fra saunabrug

Fakta om elektromagnetiske felter

Elektromagnetiska fält

Sammenligning af elektromagnetiske felter (EMF)

Luxway "Carbon Wave" varmeapparater har et lavfrekvent elektromagnetisk felt på 0,2-0,3 µT (ved 50Hz) ved varmeoverfladen og et fald på 50% ved kun 8 cm.

Luxway "Mica Wave"-varmeren har et lavfrekvent elektromagnetisk felt på 0,5-0,7 µT (ved 50 Hz) ved varmeoverfladen og et fald på 50 % ved kun 8 cm.

Luxway "Vitaelight"-varmeren er en kraftigere varmer, så når den er på maksimal effekt, genererer den et elektromagnetisk felt på 0,3-0,8 µT ved 50 Hz ved varmeoverfladen og et fald på 50 % ved kun 12 cm (dette reduceres til det halve, hvis du kører varmeren på en normal effekt på 70 %).

Dette kan sammenlignes med en strømledning i væggen, som er ca. 1-1,5 µT ved 50 Hz målt på ydersiden af væggen, med et fald på 50 % ved 15 cm, og disse ledninger er omkring dig hele tiden. De produkter i hjemmet, der genererer de stærkeste elektromagnetiske felter, er ellers: stikkontakter ca. 0,5-0,8 µT, hårtørrer 8-25 µT (5 minutters hårtørring svarer til flere timer i en Luxway infrarød sauna), mobiltelefoner 0,2-0,5 µT, kogeplader og ovn 10-20 µT og flere andre husholdningsprodukter, især dem, der drives af en intern vekselstrømsmotor. Styrken af EMF-feltet i dit hjem eller på dit kontor, som du udsættes for dagligt i lang tid, er i gennemsnit 0,11 µT eller 1,1 mG. I en flyvemaskine udsættes du for et felt på ca. 5 µT.

Sådan måler man EMF

Når vi måler elektromagnetiske felter, måler vi 2 cm fra selve ovnen (ved sædeoverfladen), en gennemsnitsværdi for hele varmeoverfladen under en saunasession. Flere producenter, som hævder at have næsten EMF-fri infrarøde saunaer, måler i midten af saunaen, langt fra varmelegemerne, hvor feltet er stærkest.

Anbefalinger for EMF

Swedish radiation Safety

Vi anbefaler, at du læser mere i WHO's rapport om EMF: 
Kort sagt har selv stærke felter ingen indflydelse på sundheden for langt de fleste mennesker. Der er dog et lille mindretal af befolkningen, som hævder at være overfølsomme over for elektricitet og får midlertidig hovedpine eller lignende, når de udsættes for stærke felter i længere tid.

(0,1 µT svarer til 1 mG)

 

EMF i hushållsapparater