Energibesparende med infrarød sauna

Der er mange grunde til at vælge en infrarød sauna, men energibesparelser er en meget vigtig grund.

Elpriserne er skyhøje, og det vil koste samfundet og almindelige husholdninger meget. Nedenfor forklarer vi princippet om en energieffektiv infrarød sauna, og hvordan den genererer energi og er meget klimasmart og energieffektiv i forhold til en sauna, der opvarmes på den gamle traditionelle måde via elektriske enheder med varmluft, også kaldet konvektion opvarmning.

Hvordan fungerer en infrarød sauna? Infrarødt lys er en del af det elektromagnetiske spektrum. Vi mennesker kommer i kontakt med lys, varme og radiobølger hver dag. Det, der adskiller de forskellige grupper af elektromagnetisk stråling, er strålingens bølgelængde. Infrarøde stråler gør underværker, de infrarøde stråler opvarmer kroppen direkte, uden direkte at opvarme den omgivende luft som en traditionel sauna. Infrarød varme virker, som om den opvarmer genstande som vægge, gulve, lofter, men også den menneskelige krop. Alt, hvad der bliver ramt af de infrarøde bølger, genererer så varme i den infrarøde sauna, hvilket gør energieffektiviteten meget mere effektiv. Når det kommer til elforbrug, bruger en infrarød sauna omkring en femtedel af, hvad en traditionel elektrisk sauna med konvektionsvarme gør. Takket være dette er der derfor masser af kilowatttimer at spare!

Lige nu er der mange hoteller, fitnesscentre, svømmehaller, sportsklubber mv. som valgte at opgradere deres gamle elforbrugende saunaer til infrarøde saunaer. Det betyder, at de kan spare mange tusinde svenske kroner hver måned.

I en infrarød sauna bliver kroppen mindst lige så varm som i en traditionel elektrisk sauna, og som regel sveder man mere, selvom luften holder en lidt lavere temperatur. Så der bliver ingen dårligere saunaoplevelse selvom du sparer cirka 80 % af strømforbruget. Tværtimod foretrækker de fleste, der har prøvet en infrarød sauna, denne frem for en traditionel elektrisk sauna.

Ønsker du at forkæle dig selv med et lækkert saunabad uden at skulle tænke på kilowatttimerne, så kontakt os for hjælp, hvis du ønsker at opgradere din eksisterende sauna til en moderne, sund og energieffektiv infrarød sauna!

Sauna der sparer energi

Hvorfor trækker en infrarød sauna så meget mindre strøm end en traditionel elektrisk sauna?

Dette skyldes flere forskellige årsager. Dels er infrarød varme en meget mere effektiv måde at opvarme saunaen på end med konvektionsvarme som en traditionel elektrisk enhed. Men andre årsager til dette er også opvarmningstiden og pulsvarmeeffekten.

Opvarmningstid

De infrarøde varmesystemer, MicaWave og CarbonWave panelerne bliver varme på cirka 10 minutter, før de afgiver den korrekte bølgelængde af de infrarøde bølger for at opvarme kroppen effektivt. På dette tidspunkt i en korrekt størrelse infrarød sauna, skal saunarummet også opvarmes til en behagelig saunatemperatur for at starte saunaen. Hvis du bruger en infrarød sauna med vores Vitaelight Full-Spectrum reflektorer, kan du hoppe ind og starte saunaen med det samme under opvarmningsfasen, da de producerer ægte infrarøde bølgelængder på kun 1-2 minutter.

I en traditionel sauna med elektrisk enhed opvarmes kroppen med konvektionsvarme, det betyder, at det er den varme luft i saunaen, der opvarmer ydersiden af din hud, for successivt at varme dig i saunaen. For at du kan få nok varmluft i saunaen, skal aggregatet først varme sine varmespiraler op inde i aggregatet, og derefter varme hele stenmagasinet op, i nogle saunaer kan det være flere hundrede kilo stenmasse, der skal varmes op. . Når stenen endelig er blevet varm, begynder enheden at opvarme al luften i saunaen, og den varme luft samler sig i loftet og saunaen bliver langsomt varmere og varmere, indtil den når den indstillede temperatur.

Denne proces tager normalt mellem 30-60 minutter. I løbet af denne tid kører saunaenheden med maksimal effekt for at varme op så hurtigt som muligt. Så hvis du har en 8kW enhed, der opvarmer en sauna på cirka en time, så tager kun opvarmningsfasen 8kW/t! Det svarer til cirka: 12 timers støvsugning, før du overhovedet starter din sauna!

Pulsvarmeeffekt

En anden vigtig faktor, der bidrager til energibesparelser, er den infrarøde saunas pulsvarme. Når din infrarøde sauna når den indstillede lufttemperatur, afbryder kontrolenheden strømmen til dine MicaWave eller CarbonWave varmeovne, da disse varmeovne har en vis mængde kulfiber og glimmermineraler, de fortsætter med at holde temperaturen efter strømmen afbrydes, og fortsætte med at udsende infrarøde bølger med den korrekte bølgelængde. Dette indtil lufttemperaturen er faldet et par grader under det indstillede niveau, og derefter starter og leverer strøm til varmelegemerne igen.

Når en infrarød sauna er indstillet til ca: 55 grader (normal saunatemperatur), og saunaen er færdig med sin opvarmningsfase, betyder det, at det infrarøde varmesystem kun trækker strøm ca.: 33 % af tiden, mens du er sauna, selvom du bemærker ingen forskel på den infrarøde effekt. Det betyder, at en infrarød sauna på 3,5 kW samlet effekt bruger cirka 1,1 kW under saunabadet til at opretholde varmen i saunaen og generere infrarøde bølger.

Sammenligningen med en traditionel elektrisk enhed, der skal holde en lufttemperatur på ca.: 80 grader (normal saunatemperatur), skal denne køre på fuld kraft ca.: 60-70% af tiden, for at holde en god temperatur , efter at opvarmningsfasen er afsluttet. Hvilket betyder, at en 8kW enhed trækker cirka 5,2kW under saunasessionen efter opvarmningsfasen. Hvilket svarer til 8 støvsugere på fuld kraft i hele den tid, du baster.

energibesparende pulsopvarmning

Sænk maksimal effekt

Da en infrarød sauna opvarmer dig mere effektivt end en traditionel elektrisk sauna, kræves der en lavere installeret effekt. i en traditionel sauna beregner man normalt ca.: 1kW/kubikmeter saunavolumen + 1-2 kubikmeter per kvadratmeter på materialer som glas, fliser og sten på vægge og lofter. Dette kan hurtigt blive en meget høj installeret effekt. Eksempelvis kræver en 2x2x2m sauna med glasfront en enhed, der kan klare et volumen på 8+6= 14 kubikmeter. Hvilket betyder en installeret effekt på 10-14kW. (Disse tal er et eksempel og kan variere en del afhængigt af saunakonstruktion, grundopvarmning og ovn-producent)

I en infrarød sauna fra Luxway regner vi med ca: 500W per kubikmeter +200W per kvadratmeter for materialer som fliser og glas, så den samme sauna ville have haft brug for en installeret infrarød effekt på ca: 4,8kW.

Regneeksempel

Her tager vi to regneeksempler op, dels for en hjemmesauna, der startes og bruges til ét saunabad ad gangen, samt en offentlig sauna, der er åben det meste af dagen, i fx et fitnesscenter eller svømmebassin. .

Hjemme sauna

I dette første eksempel tager vi en normal hjemmesauna på cirka 5 kubikmeter saunavolumen. En traditionel enhed ville så have haft brug for en installeret effekt på 6,6 kW og tager cirka 35 minutter at varme op, før du begynder at rimme. Saunabadets varighed er beregnet til 60 minutter ved en temperatur på 80 grader.
Tilsvarende sauna med infrarødt system har brug for en effekt på 2,5kW du begynder at sauna efter 10 minutter og luftsaunaen når 55 grader efter 10-15 minutter, varigheden af saunabadet er også her 60 minutter, men en indstillet lufttemperatur på 55 grader.

Hvis du tæller alle ovennævnte energibesparende fordele med, betyder det et strømforbrug pr. sauna på 1,75 kW/t. Sammenlignet med en traditionel elektrisk enhed, der har et strømforbrug på hele 8,9 kW/t pr. sauna.

Ved en elpris på 4DKK pr kW/h + elafgift og moms betyder det, at du sparer ca 40DKK pr sauna, hvis du bruger en infrarød sauna fra Luxway, sammenlignet med en traditionel el enhed.

Energibesparende Hjemme sauna

Offentlig sauna

I dette regneeksempel regner vi med en lidt større sauna på 12,6 kubikmeter, (3 x 2 x 2,1m), som er åben 12 timer i døgnet, 7 dage om ugen i en svømmehal. I denne sauna er der en traditionel elektrisk enhed på 10kW, og den har en opvarmningstid på omkring 45 minutter. og er indstillet til 80 grader. Den tilsvarende sauna med et infrarødt saunasystem ville have en installeret effekt på ca.: 6,5W (højt beregnet) den infrarøde sauna tager kun 10-15 minutter at varme op til 55 grader, som er den indstillede lufttemperatur.

Hvis du tæller alle ovennævnte energibesparende fordele med, betyder det et strømforbrug på 27,3kWh/dag for den infrarøde sauna og et strømforbrug på 91kWh/dag for den traditionelle elektriske sauna.
Hvis du så beregner en elpris på 4 DKK/kWh, + skat og moms, vil der være en besparelse på 10.890 DKK om måneden, hvis du opgraderer din gamle el-slugende saunaovn til et moderne, sundt og energibesparende infrarødt saunaanlæg .

Prisen til det infrarøde system i vores eksempel er cirka  31.000 DKK, hvilket betyder, at det allerede har betalt sig selv efter 3 måneder.

Ønsker du at spare endnu mere strøm, kan du udnytte den hurtige opstartstid ved at installere en trykknap, der nemt starter den infrarøde sauna, når det er nødvendigt, og den bliver varm på få minutter. Dette er ikke muligt med en traditionel elektrisk sauna, på grund af den lange opvarmningstid.

Spar tusindvis af kroner ved at opgradere til en infrarød sauna

Nu håber vi, at du har fået klarhed over, hvorfor infrarøde saunaanlæg er helt overlegne i disse tider med høje elpriser!