Effektberegning af elektriske saunaovne

Vælg den rigtige saunaovn!

Välja rätt bastuaggregat

En elektrisk saunaovn er en stor del af din saunaindretning, dels er det vigtigt, at den er tilpasset saunaens størrelse, og samtidig er det en mulighed for at sætte dit eget præg på din sauna, med et stort udvalg er det bare at vælge den stil af saunaovn, der passer dig bedst.

En saunaovn er hjertet i en sauna

Her finder du en række forskellige overflader, farver og former at vælge imellem, lige fra den klassiske saunaovn til den dråbeformede, hvor stenkisten er helt synlig. En selvfølge blandt saunaovnene er god funktion og høj kvalitet med det formål at skabe den bedste saunaoplevelse for dig i lang tid fremover.

Valg af effektbehov til elektriske saunaovne (kW)

Antallet af kubikmeter (m 3) er grundlaget for, hvor mange kW saunarummet kræver.

Retningslinjerne er 1 kW = 1,3 m 3 ( antallet af kubikmeter i din sauna / 1,3 = antallet af kubikmeter, der skal tilpasses saunaovnens effekt)

Yderligere faktorer til beregning af en saunaovn

Det kan være nødvendigt at beregne kubikmetervolumenet i din sauna, da effektbehovet bl.a. påvirkes af:

- Overflader i en sauna , der består af glas, beton eller fliser, øges effektbehovet, og din saunavolumen øges med 1,2.

Saunavolumen x 1,2 = nyt beregnet antal kubikmeter / 1,3

Hvis du har store materialeflader, som påvirker effektbehovet, kan du foretage en ekstra beregning som nedenfor.

Pr. kvadratmeter(m2) fliser, glas osv. i saunaen lægges 0,5 kubikmeter(m3) til saunaens faktiske volumen.

For hver kvadratmeter(m2) glas eller uisolerede vægge, der vender ud mod huset, lægges 1 kubikmeter(m3) til saunaens faktiske rumfang.

Er den tilstrækkeligt isoleret?

Det er vigtigt at have god isolering i væggene og især i loftet i en sauna. Hvis der ikke er nogen isolering, skal saunaens volumen øges med 1,5 m3

Saunavolumen x 1,5 = nyt beregnet antal kubikmeter / 1,3 m 3

(Ovenstående beregninger gælder for private saunaer)

Hvordan får du den bedste sauna?

Vælg ikke for meget strøm til dit elektriske saunaovn. En overdimensioneret ovn kan få den til at fungere forkert. Saunaovnens funktion er at placere sten til opvarmning på varmekilden (ovnens spoler). En god opvarmning af saunaen er baseret på, at saunaovnen skal arbejde i længere tid for at opvarme stenmagasinet. Hvis du vælger en for høj effekt til dit rum, får du en tør og varm sauna, da ovnen arbejder i for kort tid til at opvarme stenene. Ved "badekastning" hældes der vand med en spand over stenene, hvis stenene er rigtig varme, fordamper vandet, og luftfugtigheden i saunaen stiger. Hvis du vælger en saunaovn med for meget effekt, bliver din sauna hurtigt varm, og når temperaturen er nået, slukker ovnen og arbejder derefter i kortere perioder. Det kan føre til, at stenreservoiret bliver koldt, og når du tager et bad, fordamper vandet ikke effektivt, så du får en varm og tør sauna.

Hvordan finder man denbedste sauna?

Det er kun dig, der ved, hvordan det skal være i din sauna for at få den bedste nydelse, der er ingen givne regler. En for tør sauna er ikke en behagelig oplevelse for de fleste mennesker, og interessen går i retning af mere fugtige saunaer.

Den normale temperatur for en sauna er 70-90 grader C.

Men hvilken saunaovn skal jeg vælge?

Om Narvi saunaovne

Gode saunaovne, som er meget pålidelige, er finske Narvi, som har et stort sortiment både til den mindre saunaejer og til store installationer i badehuse, svømmehaller m.m. Narvi har et stilrent udseende og en klassisk saunaovn, som er meget værdsat. I Narvi-familien finder du kontrol direkte via saunaovnen eller via et eksternt kontrolpanel, der kan sættes op på en passende overflade omkring saunaen.

Om Sawo saunaovne

Hvis du vil have både kvalitet og en lavere pris, har vi for eksempel SAWO, der kombinerer både lav pris og højeste kvalitet, Sawo er ligesom Narvi et finsk firma med mange års erfaring. I de senere år har SAWO løftet designet med mange nye saunaovne, men stadig til lavere priser. SAWO har også tænkt på brandbeskyttelse til sine "tårn"-ovne, da de kan installeres direkte mod saunavæggen, hvilket gør ovnene pladsbesparende.

Om de tyske EOS-saunaovne

EOS er Centraleuropas favorit, når det gælder saunaovne kombineret med unikt design og funktionalitet. EOS Werke, som virksomheden hedder, fremstiller sine saunaovne i Tyskland og har en meget streng kontrol med fremstillingsprocessen, så der ikke kan opstå kvalitetsmangler. EOS udgav deres jubilæumsmodeller for 2 år siden og med et helt unikt design, men produktionen er i et begrænset oplag. Hvis du vil have en jubilæumsenhed, vil naboen sandsynligvis ikke have den samme om et par år. EOS koster normalt en krone mere end andre saunaovne, men du får noget helt unikt.

Om Huums saunaovn med dryp.

Huum er en saunaovn i sin helt egen klasse. Formet som en dråbe eller som nogle siger en æggeform. Huums saunaovn er monteret direkte på væggen og har en stor stenkiste, som får den til at se meget unik ud, der hvor den sidder på væggen. Huum har vundet Reddot Award 2015 for sit moderne design og intelligente kontrolfunktion. Den styres af en app på din telefon, så du kan tænde for ovnen på kontoret eller i bilen på vej hjem og få saunaen varm og klar til en saunatur når som helst. Huums udseende kommer fra naturens egen form som en dråbe.

Om Tylö saunaovne.

Tylös produkter er blevet fremstillet i Sverige i 100 år. Selv i dag foregår produktionen i Halmstad. En Tylö-ovn er teknologi, kvalitet og sikkerhed, som har gjort virksomheden til det, den er i dag. I Tylös brede sortiment findes der en række komplette saunarum og dampsaunaer til både privat og professionel brug. Hvis du ejer et Tylö-produkt, har du sikret dig en kvalitet for fremtiden.